»Ne podlegnimo nikada pesimizmu i obeshrabrenosti«

Papa Franjo primio je u petak 15. ožujka prije podne u Klementovoj dvorani Apostolske palače u audijenciju sve kardinale, izbornike i one koji zbog dobi nisu sudjelovali u izboru Pape. U ime Kardinalskog zbora papu je na početku pozdravio dekan kardinal Angelo Sodano.
 
“Ovih smo dana gotovo opipljivo osjećali ljubav i solidarnost opće Crkve, kao i pažnju mnogih osoba koje, premda nisu naše vjere, gledaju s poštovanjem i divljenjem Crkvu i Svetu Stolicu”, tim je riječima papa Franjo, ušavši u Klementovu dvoranu točno u 11 sati, u svojem obraćanju “braći kardinalima” opisao ovo razdoblje “bremenito značenjem, ne samo za Kardinalski zbor, već i za sve vjernike”.
 
“Iz svih se krajeva svijeta”, nastavio je Papa, “uzdizala gorljiva i složna molitva kršćanskog puka za novog Papu, pun je emocija bio i moj susret s mnoštvom koje se slilo na Trg sv. Petra”. Papa Bergoglio je izrazio svoju “iskrenu zahvalnost biskupima, svećenicima, posvećenim osobama, mladima, obiteljima, starijim osobama za njihovu, tako dirljivu i gorljivu, duhovnu blizinu”.
 
Papa je zatim zahvalio Kardinalskom zboru: “Osjećam potrebu da izrazim svoju živu i duboku zahvalnost svima vama, časna i draga braćo kardinali za brižnu suradnju u vođenju Crkve tijekom prazne Stolice”. Papa Franjo zahvalio je svim kardinalima, počevši od dekana Kardinalskog zbora kardinala Angela Sodana i kardinala Tarcisija Bertonea, kamerlenga Svete Rimske Crkve.
 
“Posebno sam u mislima s časnim kardinalima koji su, zbog svoje dobi ili bolesti, zajamčili svoje sudjelovanje i svoju ljubav prema Crkvi prinošenjem patnje i molitve”, nastavio je Papa i zatim prekinuo čitanje pripremljenog govora da bi obavijestio braću kardinale da je kardinal Jorge Maria Mejia “imao srčani udar i da je smješten u klinici Pija XI., ali se vjeruje da je njegovo zdravstveno stanje i nadalje stabilno, sve vas je pozdravio”. Na kraju je Papa uputio riječi zahvale i svima onima koji su aktivno sudjelovali u pripremi i održavanju konklave.
 
“Misao punu velike ljubavi i duboke zahvalnosti upućujem mojem časnom predšasniku Benediktu XVI. koji je u ovim godinama pontifikata obogatio i osnažio Crkvu svojim učiteljstvom, svojom dobrotom, svojim vodstvom, svojom vjerom, koji ostaju duhovna baština za sve”, rekao je Papa.
 
Bilo je to već drugi put, nakon pojavljivanja na središnjoj loži vatikanske bazilike, da se papa Franjo sjetio Benedikta XVI. Petrovska služba, življena potpunim predanjem, rekao je Papa, imala je u njemu mudrog i poniznog tumača, čiji je pogled uvijek bio upravljen na Krista raspetoga, prisutnog i život u euharistiji.
 
“Uvijek ćemo ga pratiti svojom gorljivom molitvom, svojim neprestanim spominjanjem, svojom trajnom ljubavlju i zahvalnošću”, rekao je Sveti Otac. “Osjećamo da je Benedikt XVI. upalio duboko u našim srcima plamen: taj će plamen nastaviti gorjeti jer će ga raspirivati njegova molitva, koja će podupirati i nadalje Crkvu u njezinu duhovnom i misijskom hodu”.
 
“Ne podlegnimo nikada pesimizmu i obeshrabrenosti: budimo čvrsto uvjereni da Duh Sveti daje Crkvi hrabrosti da ustraje i traži nove načine evangelizacije, da bi pronosila evanđelje do najudaljenijih krajeva svijeta”, rekao je Papa u nastavku govora.
 
Podsjetio je da je kršćanska istina privlačna i uvjerljiva jer odgovara na duboku potrebu ljudskoga života, naviještajući na uvjerljiv način da je Krist jedini Spasitelj čitava čovjeka i svih ljudi, a taj navještaj vrijedi jednako danas kao i na početku kršćanstva, u doba velikog misijskog širenja evanđelja.
 
Papa je pritom ponovno dozvao u sjećanje primjer umirovljenog pape: “Kao što nas je papa Benedikt XVI. mnogo put podsjetio u svojem učenju i, na posljetku, ovim hrabrim i poniznim činom, Krist je taj koji vodi Crkvu po svom Duhu, Duh Sveti je duša Crkve svojom životvornom moći i snagom uspostave jedinstva: od mnogih čini jedno, Kristovo mistično tijelo”.
 
Na kraju se Papa još jednom obratio kardinalima: “Sada ćete se vratiti u svoja sjedišta da nastavite svoju službu, obogaćeni iskustvom ovih dana, tako bremenitim vjerom i crkvenim zajedništvom. To jedinstveno i neusporedivo iskustvo omogućilo nam je da duboko dokučimo svu ljepotu crkvene stvarnosti, koja je odraz sjaja Krista Uskrsloga, jačajući naše zauzimanje da budemo vjerni svjedoci nade i mira.”
 
Prije blagoslova Sveti Otac je povjerio svoju službu “kao i sva očekivanja i nade čitavog Božjeg naroda moćnom zagovoru Majke Crkve”. (ika / gk)