»Jedino slušajući Boga čovjek upoznaje samoga sebe i biva čovjekom«

PAPA BENEDIKT XVI. ZAVRŠIO DUHOVNE VJEŽBE

Da bi upoznao samoga sebe, čovjek ima potrebu slušati Boga, ustvrdio je Benedikt XVI. na svršetku korizmenih duhovnih vježba. U kapeli Redemptoris Mater u Apostolskoj palači Sveti je Otac zahvalio voditelju duhovnih vježba salezijanacu don Enricu dal Covolo i pohvalio duhovne vježbe koje je vodio pod geslom “Pouke Božje i Crkve o svećeničkome zvanju”.

Bio je to “strastven i vrlo osoban” način razmišljanja o svećeničkoj službi, vodič na putu prema Kristu, kazao je Papa nakon što je u privatnoj kapeli, koja se nalazi u kapeli Redemptoris Mater, cijeli tjedan zajedno sa svojim najužim suradnicima iz Rimske kurije slušao, molio i razmišljao u tišini.

Papa je kazao da cijeni upravo obilježje intimnoga, dubokog slušanja – ono što je Salomon tražio i primio kao milost: poslušnost srca kadroga slušati Boga.

“Ustvari, čini mi se da je u tome sažeto cijelo kršćansko viđenje čovjeka. Čovjek po sebi nije savršen, potreban mu je odnos, on je biće u odnosu. Čovjek treba slušati, slušati drugoga, naročito Drugoga s velikim slovom 'd', to jest Boga. Jedino tako upoznaje samoga sebe, jedino tako biva čovjek”, istaknuo je Benedikt XVI.

Papa je kazao da je takav način slušanja znak mudrosti koja je moguća jedino u zajedništvu s Crkvom.

Sveti Otac je podsjetio na takozvane svećeničke “medaljone” likove o kojima je govorio voditelj duhovnih vježba don Enrico dal Covolo, potkrepljujući svoja razmišljanjima o pozivu u službeno svećenstvo. Pet opisa uzoritih svećenika, od svetoga Ivana Vianneya do pape Ivana Pavla II., s uvodom usredotočenim na poimanje svećenstva kod crkvenih otaca, od svetoga Augustina do svetoga Ignacija Antiohijskoga.

“Tako smo stvarno ponovno shvatili što znači biti svećenik, postati sve više svećenik. Vi ste istaknuli da posvećenje ide prema poslanju, određeno je da postane poslanje. U ovim danima smo s pomoću Božjom produbili svoje posvećenje. Tako se, iznova ohrabreni, sada želimo suočiti sa svojim poslanjem”, zaključio je Benedikt XVI. (radio vatikan / gk)