»Hrvatski narod doživjet će pravu obnovu kada vrati dostojanstvo majčinstva«

U Voćinu, marijanskom svetištu Požeške biskupije, u nedjelju 21. kolovoza održano je središnje slavlje Godine Gospe voćinske koja je proglašena prigodom ponovne izgradnje i posvete crkve i svetišta u tom podpapučkom mjestu, a koja se održava pod geslom “Evo ti majke”.

Euharistijsko slavlje, na kojem se okupilo tridesetak tisuća hodočasnika, od kojih su mnogi došli pješice hodajući i dva dana, predvodio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u koncelebraciji s domaćim biskupom Antunom Škvorčevićem, đakovačko-osječkim nadbiskupom Marinom Srakićem, riječkim nadbiskupom Ivanom Devčićem, beogradskim nadbiskupom Stanislavom Hočevarom, subotičkim biskupom Ivanom Penzešom, pečuškim biskupom Györgyiem Udvardijem, vojnim ordinarijem Jurajom Jezerincem, porečkim i pulskim biskupom Ivanom Milovanom, gospićko-senjskim biskupom Milom Bogovićem, varaždinskim biskupom Josipom Mrzljakom, križevačkim vladikom Nikolom Kekićem, bjelovarsko-križevačkim biskupom Vjekoslavom Huzjakom, vojnim ordinarijem u BiH Tomom Vukšićem, đakovačko-osječkim pomoćnim biskupom Đurom Hranićem i delegatima srijemskog, dubrovačkog, mostarsko-duvanjskog biskupa te slavonskog episkopa Save Jurića.

Na početku euharistijskog slavlja sve nazočne pozdravio je biskup Škvorčević. “Ovo je dan naše duboke radosti i iskrene zahvalnosti Bogu Trojedinomu i Isusovoj Presvetoj Majci za sretno završeno veliko i važno djelo! Svetište Gospe Voćinske ima ponovo izgrađenu i posvećenu crkvu! Dobro došli na prvo hodočašće našoj Gospi Voćinskoj u njezinom obnovljenom domu”, poručio je biskup.

Pozdravljajući kardinala Puljića biskup Škvorčević je kazao kako mlada Požeška biskupija živi i raste iz Isusove žrtve na križu i s njom sjedinjenih brojnih naših mučenika: “Od voćinskog župnika Josipa Martinca i drugih stradalnika, najnovijih žrtava koje su ubijene zajedno s rušenjem crkve, do mnogih koji su u drugim dijelovima Biskupije položili živote za slobodu Crkve i domovine, za naše dostojanstvo. Među svjedocima vjere s područja naše Biskupije ima istaknuto mjesto i službenica Božja s. Jula Ivanišević iz župe Staro Petrovo Selo, koja je s još četiri 'drinske mučenice' podnijela mučeništvo u Vašoj nadbiskupiji. Njezino proglašenje blaženom 24. rujna ove godine u Sarajevu bit će počast svima – pa i voćinskim – žrtvama u našoj biskupiji. Vaš dolazak u Voćin svjedoči snažnu i duboku duhovnu povezanost Crkve u hrvatskom narodu upravo po žrtvi njezinih sinova i kćeri”, poručio je biskup Škvorčević kardinalu Puljiću.

Predvoditelj slavlja kardinal Puljić u homiliji je govorio o majci i majčinstvu. Kazao je kako je s bolom gledao na žrtve koje su stradale u nedavnom ratu, ali istaknuo kako su za njega daleko bolnije brojke o ubijenoj nerođenoj djeci.

“Još mi je bolnije slušati moru koje majke nose nakon toga događaja. Dobro je da si s vremena na vrijeme posvjestimo i znamo biti zahvalni što su naše majke i očevi surađivali s Bogom i prihvatili jedan život, naš život”, kazao je kardinal dodajući da svatko od nas uz majku ima i svoju domovinu za koju su mnogi dali živote, ali se to nažalost zaboravilo te ta svetinja više nije na cijeni. To dostojanstvo pripadnosti jednom narodu treba obnoviti.

Kao vjernici, dodao je kardinal, imamo i majku Crkvu po kojoj smo postali djeca Božja. “Mi smo ta Crkva, mistično tijelo Kristovo. Svetište smo Božje prisutnosti. Bog se udomio u našem srcu, savjesti, u našoj duši. Bolno je bilo doživjeti kada je ovo svetište koje je preživjelo i turska vremena i komunizam do temeljena razrušeno u Domovinskom ratu. Ali još bolnije treba doživjeti vjernik sebe kada je svetište našeg srca i savjesti razrušeno. Divno da smo mogli obnoviti i ovo svetište voćinske Gospe, ali još će biti ljepše kada ovdje obnovimo svetište svoje duše”, istaknuo je kardinal Puljić dodavši kako nam je Isus dao svoju majku.

“Majka je nešto tako lijepo da ju je i Bog htio imati. Svoju posebnu božansku ljubav pokazao nam je kada je s križa gledajući svoju majku svome učeniku kazao: 'Evo ti majke'. Na taj način svima je nama ostavio svoju majku. Mi danas dolazimo njoj da sebe prepoznamo kao Isusove učenike, da obnovimo svetište svoje savjesti, dostojanstvo djece Božje”, poručio je kardinal Puljić koji je upozorio da će hrvatski narod doživjeti pravu obnovu tek kada se vrati dostojanstvo majčinstva.

Nakon euharistijskog slavlja službom svjetla i hvala hodočasnici su iskazali odanost Isusovoj Majci, prisutnoj u svetištu po povijesnoj slici Gospe Voćinske, koja je potom u procesiji nošena središtem Voćina te postavljena u novoizgrađeno svetište. Hodočasnici su nakon toga Gospi prvi put očitovali svoje poštovanje obilazeći oko njezina lika u svetištu crkve koja je tim činom predana u ruke hodočasnika. (ika / gk)