»Dragi mladomisnici, vi ste Božji dar Crkvi i vjernicima«

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić predvodio je na blagdan Bezgrješnoga Srca Marijina, u subotu 28. lipnja, u splitskoj katedrali sv. Dujma euharistijsko slavlje za vrijeme kojega je za prezbitere zaredio šestoricu đakona.

Na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije zaređeni su don Ivo Bezina iz župe sv. Ante Padovanskoga – Prugovo, don Ante Bitunjac iz župe sv. Martina – Ruda, don Ivan Đonlić iz župe sv. Lovre – Stobreč i don Nikola Mikačić iz župe sv. Jeronima – Kaštel Gomilica, na naslov Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja fra Ivan Šimunac iz župe sv. Mihovila – Lišane Ostrovičke, a na naslov Hrvatske pavlinske provincije fr. Ivan Šarić iz župe sv. Marka evanđelista, Neslanovac – Split.

“Okupili smo se da bi s posebnom pažnjom i ljubavlju zahvalili Bogu na ovom njegovom djelu. Dragi mladomisnici, vi ste Božji dar Crkvi i vjernicima i razlog našeg današnjeg slavlja i radosti”, kazao je nadbiskup u uvodu te pozdravio sve okupljene, provincijala Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja fra Joška Kodžomana, viceprovincijala Hrvatske pavlinske provincije o. Marka Kornelija Glogovića, generalnoga vikara Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslava Vidovića, odgojitelje mr. don Borisa Vidovića i dr. fra Stipu Nimca, profesore, brojne svećenike, redovnike i redovnice, bogoslove te posebno obitelj, rodbinu i prijatelje ređenika.

“Jedan sveti svećenik je rekao da je svećeništvo ljubav Srca Isusova. Vjerujem da svi mi svećenici iz svog skromnog iskustva možemo posvjedočiti da je to istina. Jučer smo slavili svetkovinu Presvetog Srca Isusova, a danas slavimo Bezgrješno Srce Marijino. Nema povezanija dva srca, od Isusova i Marijna, no vjerujem da je, iza Marijina, srce svećenika najbliže Isusovu”, kazao je nadbiskup na početku svoje homilije, pojasnivši da svećenik živi napajajući se s tog izvora božanske ljubavi jer je Isus tako htio, nazvao ih je prijateljima, povjerio im je cijeloga sebe te ostavio testamenat ljubavi.

Naglasio je da je Kristova ljubav milosrdna i bezgranična, da uvijek ostaje vjerna i dosljedna te da upravo tu snagu svoje ljubavi Gospodin želi darovati ređenicima jer ima povjerenja u njih. “Snagom te ljubavi i snagom Duha Svetoga, Bog želi da i vaše srce bude produžena dimenzija njegove božanske ljubavi. Svjesni smo i znamo da je naše srce malo, sebično i grješno i zato molimo Gospodina da snagom svoga Duha učini čudo i osposobi nas, da bi mogli biti znak njegove ljubavi u ovom vremenu i prostoru”, poručio je nadbiskup mladomisnicima upozoravajući na opasnost da se kao svećenici posvete samo gradnji odnosa između njih i Gospodina, a zanemare odnos s bližnjima zaboravljajući da su poslani širiti njegovu ljubav braći i sestrama.

Podsjetio je da o tome govori i poslanica Hebrejima, da je svaki svećenik od naroda uzet i narodu poslan, te da će to svjedočiti svojim svećeničkim životom, ne samo liturgjski nego i pastoralno, a to znači da moraju biti otvoreni, imati vremena, pažnje, suosjećanja i milosrđa za brata čovjeka. Osvrćući se na sva pitanja koja će im se postaviti prilikom ređenja, a koja obuhvaćaju obje relacije, nadbiskup je istaknuo kako je čovjeku teško održavati sva ta obećanja te da upravo zbog toga njihov odgovor glasi “Hoću, s Božjom pomoću”, svjesni da je to njegovo djelo.

Nakon popričesne molitve i himna “Tebe, Boga hvalimo” okupljenima se, u ime Hrvatske pavlinske provincije i Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja obratio provincijal o. Kodžoman koji je svečani dan ređenja usporedio s kišom koja, posebno u ljetnim mjesecima, dolazi kao milost i blagoslov. “Bog nam je danas poslao kišu, u liku ovih zaređenih mladića, a s njima i nadu da će urod na njivi Gospodnjoj biti obilat i što je još važnije, da njiva Gospodnja neće ostati bez vrijednih radnika”, naglasio je provincijal te, čestitavši obiteljima, ređenicima poželio dobro zdravlje, dug i plodonosan svećenički život, puno snage i strpljivosti u služenju te dar pastoralne i ljudske razboritosti. (ika / gk)