»Dopustimo Bogu da u nama čini ono što On želi«

Svećenici zaređeni 1995. godine proslavili su 15. godina svoga svećeništva misnim slavljem koje je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, u petak 25. lipnja 2010. godine, u župnoj crkvi Kraljice Svete Krunice u Remetincu.

Pozdravljajući svećenike slavljenike u svoje osobno ime i u ime vjernika župe Remetinec, kao i župe Oštrice koja je do 1993. godine pripadala župi Remetinec, župnik domaćin preč. Josip Pavlek nije nimalo skrivao oduševljenje ovoga slavlja.

Izražavajući radost što se pružila prigoda da kardinal Josip Bozanić pohodi ovu župu, rekao je: »Došli ste danas ovdje da počastite svećenike za njihovih petnaest godina vjernosti Bogu i Crkvi. Učvrstite postojanost vjere koju su nekada naviještali časni ljudi koji su zakoračili u ovu crkvu, a to je bl. Alojzije Stepinac koji je pohvalio ovaj vjerni hrvatski puk koji je tada Boga zazivao i Božje zapovijedi vršio u svom obiteljskom domu.

Druga časna i sveta uspomena jest drage uspomene kardinal Franjo Kuharić koji je 1995. godine zaredio ove svećenike«.

»Odavno sam želio doći u ovu crkvu kao hodočasnik da počastim ovu župnu zajednicu i da ovdje zahvalim Bogu za tolike svećenike, redovnike i redovnice koje je dala ova župa Remetinec«, rekao je Kardinal u svojoj homiliji vjernicima župe Remetinec koja i ove godine ima mladomisnika vlč. Josipa Đurina.

Znajući kako ova župna zajednica redovito moli za duhovna zvanja Kardinal je naglasio: »Iza svakog svećeničkog zvanja su molitve tolikih neznanih i znanih te župne zajednice. Pozivam vas da i nadalje redovito molite za svećenike i duhovna zvanja te da Bog prati svojim blagim pogledom sve vjernike, a osobito mlade obitelji, djecu i mlade. Dopustimo Bogu da u nama čini ono što On želi, a svećenički poziv upravo govori kako Bog osobno ulazi u povijest konkretnog čovjeka«.

Čestitajući svećenicima petnaest godina svećeništva Kardinal ih je posebno potaknuo da i nadalje ostanu vjerni Bogu i Crkvi. »Na ovom misnom slavlju zahvaljujemo i za onaj odaziv, ono 'da' koji je čovjek pozvan reći Bogu. Svi smo stalno u prilici na Božji zov odgovoriti 'da' gdje dolazi do svete suradnje između Boga i čovjeka«, rekao im je Kardinal.

Na kraju misnog slavlja u ime svećenika slavljenika vjernicima se obratio preč. mr. Antun Vukmanić, župnik Župe sv. Josipa, Zagreb-Trešnjevka, koji je istaknuo nekoliko važnih datuma vezanih za ovu generaciju te čestitao kardinalu Josipu Bozaniću dan biskupskog ređenja koje je također bilo 25. lipnja 1989. godine. Vjernicima su se svih dvadeset i trojica svećenika slavljenika i osobno predstavili imenom i prezimenom te službom koja im je povjerena.

Slavlju se pri kraju misnog slavlja pridružio i varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak koji je čestitao kardinalu Josipu Bozaniću dan biskupskog ređenje prije dvadeset i jednu godinu te svećenicima slavljenicima petnaest godina svećeništva, pozivajući vjernike da mole za svećenička zvanja i postojanost svih svećenika u njihovom poslanju.

Uz svećenike slavljenike u koncelebraciji su bili i domaći župnik preč. Josip Pavlek, župnik Župe sv. Fabijana i Sebastijana vlč. Ivica Horvat, nekadašnji dugogodišnji župnik u Remetincu koji je sada župnik Župe Svih Svetih u Beletincu preč. Ivan Bais u čije je vrijeme bilo više duhovnih zvanja, ovogodišnji mladomisnik vlč. Josip Đurin ta kardinalov tajnik vlč. Željko Faltak. Na misnom slavlju je bio i nekadašnji profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu mons. dr. Ivan Golub.

www.zg-nadbiskupija.hr
Foto: TZ Novi Marof