»Brak i obitelj su vaš put posvećenja«

U Đakovu je u subotu 29. ožujka održan Nadbiskupijski dan obitelji koji je okupio brojne bračne parove i obitelji. Proslava je započela u Središnjoj nadbiskupijskoj i fakultetskoj knjižnici, a nastavila se u đakovačkoj katedrali, gdje je misno slavlje predvodio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.
 
U Dvorani biskupa Mandića, koja je bila dupkom ispunjena sudionicima proslave: oko 220 bračnih parova, 150 djece, svećenici, časne sestre, okupljene je uime organizatora pozdravio nadbiskupijski povjerenik za pastoral braka i obitelji i koordinator Pastoralnog centra dr. Stanislav Šota.
 
Obraćajući se okupljenim bračnim parovima, nadbiskup Hranić je istaknuo da je njihova bračna ljubav najdragocjeniji biser radi kojega se isplati učiniti i žrtvovati sve.
 
Obiteljsko zajedništvo najveća radost i snaga

“Vaša vjera i vaše vam iskustvo govore da vas nitko ne može voljeti, nitko vam ne može pružiti nježnost i razumjeti vas kao vaš bračni drug, i da je zato on najveće blago koje ste primili od Boga. Jednako tako, nitko vašem bračnom drugu ne može pružiti podršku, ohrabrenje i ljubav kao vi, a vaša su djeca utjelovljenje i kruna vaše ljubavi. Ona trebaju ne samo jelo i odijelo koje im osiguravate, nego trebaju i ljubav između tate i mame i vaše je obiteljsko zajedništvo najveća radost i snaga, ono je ostvarenje trojstvenoga zajedništva među ljudima, predokus neba na zemlji i slika Trojstva. Vaš brak i obitelj su vaš put posvećenja”, kazao je mons. Hranić.
 
Zahvalio je svećenicima koji su proteklih dana animirali bračne parove u svojim župama te svima zaslužnima za održavanje današnjeg susreta.
 
“Radujem se što i na ovaj način pokazujemo da nam na srcu leži ostvarenje Izjava i odluka Druge biskupijske sinode, koje kažu da pastoral braka i obitelji, a osobito bračnih parova koji imaju djecu predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi, treba biti apsolutni pastoralni prioritet u našoj nadbiskupiji. Želim svima nama da nam ovaj današnji dan bude dodatni poticaj i ohrabrenje da još više volimo svoju obitelj i još snažnije zavolimo Crkvu, kao svoju tako staru i još uvijek tako svježu, hrabru i dobru majku koja okuplja i grli svu svoju djecu i raduje se svakom svome djetetu”, rekao je nadbiskup Hranić.
 
Razgovarati međusobno ali i s Bogom

Program je nastavljen predavanjem prof. dr. Ivice Raguža u kojem je istaknuo da brak može uspijevati jedino ako supružnici međusobno razgovaraju, ali razgovaraju i s Bogom, što se događa u Božjoj riječi i u euharistiji, što znači da se kroz taj razgovor odmjeravaju Bogom, napuštaju svoje samoljublje ili egoizam u dvoje.
 
Nakon predavanja okupljeni su se podijelili u dvadeset skupina te nastavili susret radom u šest radionica. Teme su bile “Bračni i obiteljski život u diktaturi relativizma”, “Društvena odgovornost obitelji”, “Kristocentričnost bračnog i obiteljskog života”, “Seksualna revolucija i Crkva”, “Vrednote bračnog i obiteljskog života u suvremenoj obitelji” te “Vrednote života u celibatu”.
 
Tijekom programa izvedeno je nekoliko glazbenih točaka koje je pripremila skupina vjeroučitelja. Članovi Zajednice Cenacolo izveli su, u suradnji s članovima svojih obitelji, scenski prikaz “Svatko glumi sebe”, a nazočni su imali priliku i poslušati dva kratka svjedočenja. Prvi dio susreta završio je nastupom brojne djece koja su oduševila i razgalila srca okupljenih.
 
Darovati se bračnome drugi i svojoj djeci

Program Nadbiskupijskog dana obitelji nastavljen je u đakovačkoj prvostolnici svečanim misnim slavljem koje je predvodio nadbiskup Hranić uz koncelebraciju četrdesetak svećenika. Na misi su se sudionicima prvog dijela susreta pridružile i brojne đakovačke obitelji i bračni parovi.
 
U prigodnoj homiliji nadbiskup je posvijestio okupljenim bračnim parovima da nemaju važnije i svetije zadaće od njegovanja dijaloga i komunikacije u braku te trajnog produbljivanja i snaženja bračne ljubavi i zajedništva.
 
“Brak i obitelj su vaš put posvećenja, oltar na kojemu se darujete Bogu, najbolji oblik odgoja djece i način na koji vi izgrađujete Crkvu. Kao što pšenično zrno bačeno u zemlju živi za klicu i hrani je svojim vlastitim škrobom i utrobom, tako se i vi darujete svome bračnom drugu i svojoj djeci, za njih živite”, zaključio je nadbiskup u propovijedi.
 
Na kraju misnog slavlja nazočni su zajedno izmolili Molitvu za obitelj te Molitvu za svećenike. (ika / gk)